Postkaart marktdag in Zelzate

Postkaart marktdag in Zelzate

VVDV_028

Postkaart met afbeelding van de markt in Zelzate, met rijen kramen, rechts een kar en verder marktbezoekers en enkele heren die een praatje slaan. Links is café Den Gouden Leeuw te zien. De kaart is nooit verstuurd, jaartal onbekend. Opschrift op de kaart, naast het logo van uitgeverij Nels: Selzaete De markt. Le marché. De kaart is gedrukt bij Drukkerij Hamerlinck in Zelzate.

Hoe het allemaal begon, vóór op de gemeenteraad een petitie kwam voor het legaliseren van een marktdag:

Het inrichten van een marktdag was een initiatief dat uitging van Alfons Duysburg en Louis Pieters.

"Alfons Duysburg nodigde op eigen initiatief enkele kramers uit. En zie, na de hoogmis zagen klakkenventers en liedjeszangers zich omgeven door een dichte schare volk. “Tamboer“ [volkszanger] uit Maldegem was van de partij en waagde zich wel eens op politiek terrein. Als hij ten aanhore van zijn bewonderaars uitkraaide dat men “in het Volkshuis moest zijn en niet in de kerk“ vloog hij tegen de lamp! Frans Jacobs uit Gent was op dat gebied heel wat wijzer. Champetter Sakkerdjie (bijnaam van Petrus Gallendijn) wilde de eerste kramers wegjagen, maar hij had met Alfons af te rekenen."

(tekst uit: driemaandelijks tijdschrift “Sint – Laurensklok” , Broeders van Liefde – Zelzate, Jaargang 58, nr 1 – 1985/1986, p. 52, artikel: “Periode Joseph De Tilloux. Burgemeester van Zelzate 1904 –1921 (3de deel”) door Br. Leopold.)

Tamboer, alias Lionel Bauwens, werd geboren in Eeklo op 15 december 1892. Hij debuteerde reeds als zestienjarige als liedjeszanger op de markt, terwijl hij werkjongen was in een weverij. Op 82-jarige leeftijd werd een hartaanval hem fataal.
postkaart
Zelzate > Zelzate > Grote Markt
Valére Van de Voorde, bruikleen