Inhuldiging monument Tweede Gidsen, Zelzate, 1955

Inhuldiging monument Tweede Gidsen, Zelzate, 1955

VVDV_011

Foto van de talrijk bijgewoonde inhuldigingsplechtigheid van het 'Monument gesneuvelden 2de regiment Gidsen', in Zelzate op zondagnamiddag 18 september 1955. Daarbij waren onder meer een afgevaardigde van Koning Boudewijn en een afgevaardigde van Koning Leopold aanwezig.

Het monument heeft de vorm van een hoge, vrijstaande vierkante zuil die van boven smaller is dan beneden, en aan de bovenkant op een afgeronde piramidevormige spits uitloopt. Op zijn vlakke zijden enkel het bronzen zwaard en kroon, symbool van de Dynastie. Op het voetstuk staan de woorden “Het 2de Gidsenregiment aan zijn doden”. Ontwerper van het monument was Maurice Waucquez, de plannen werden getekend door Leon De Mey.

Dit gedenkteken werd opgericht ter herdenking van de zware ‘Slag om Zelzate’ en ter nagedachtenis van de gesneuvelden van het 2de Regiment Gidsen. Op 22 en 23 mei 1940 leverde het 2de regiment Gidsen zware gevechten aan het Kanaal Gent – Terneuzen. Het Tweede-Gidsenregiment leverde slag met de oprukkende Duitse troepen. Het was een korte maar zeer zware strijd met vele doden aan beide kanten.

Aanduiding fotograaf: ‘Van de Cal.’.
foto
Zelzate > Zelzate > Kanaalstraat
Valére Van de Voorde, bruikleen