Villa Oaklands omstreeks 1898

Villa Oaklands omstreeks 1898

SPM_049

Villa Oaklands, nu Kasteel Heldenpark/Streekhuis Meetjesland in de Oostveldstraat in Eeklo, werd gebouwd door industrieel Hermann Enke in 1894-1896 onder leiding van de Eeklose aannemer Charles Louis Cambien.

Na de stopzetting van de fabriek en het vertrek van de Enke's uit Eeklo in 1952 werden de villa en de parktuin verkocht aan de Stad Eeklo. Tot het begin van de jaren 1980 waren de burelen van de Technische dienst van de stad in de villa gevestigd. Na de verhuis van de Technische dienst naar de Tieltsesteenweg kreeg Kasteel Heldenpark een nieuwe bestemming als restaurant, feestzaal en brasserie. Tussen 1985 en het begin van de jaren 2000 werd aan een drietal uitbaters een concessie verleend.

Na een aantal jaren leegstand en onduidelijkheid over een nieuwe bestemming werd het kasteel in 2004 voor een periode van 50 jaar in erfpacht gegeven aan de Provincie Oost-Vlaanderen. De renovatiewerken namen ongeveer twee jaar in beslag en kostten ruim 1,3 miljoen euro. Sinds juni 2008 is het kasteel, dat herdoopt werd tot Streekhuis Meetjesland, in gebruik als kantoorruimte voor diverse streekorganisaties (Streekplatform+ Meetjesland, Regionaal Welzijnsoverleg Meetjesland, RESOC-SERR, het Lokaal Gezondheidsoverleg Meetjesland en een aantal diensten van de Provincie Oost-Vlaanderen).
foto
Eeklo > Eeklo > Oostveldstraat
1898
Familie Bowles-Armstrong, bruikleen
Stadsarchief Eeklo, bruikleen