Max en Marion Enke met hun kinderen in Eeklo, 1920

Max en Marion Enke met hun kinderen in Eeklo, 1920

SPM_043

Max en Marion Enke met hun kinderen Ruth en Stephen op bezoek in Eeklo in januari 1920.

Max Enke (1884-1971), de jongste zoon van Hermann Enke en de Benjamin van de familie, was ook de meest excentrieke. Aanvankelijk had hij geen interesse in het ouderlijke bedrijf. Hij emigreerde in 1907 naar Galiano Island (Canada) waar hij als natuurliefhebber, ver weg van alle luxe, een rundveeboerderij begon. Hij was er (als investeerder) ook actief in andere bedrijfstakken. Hij trouwde er datzelfde jaar met Marion Lejeune (1879-1961) uit Manchester.

Na een periode van 20 jaar keerde Max Enke in 1928 terug naar Eeklo om er zijn broer Peter Armstrong aan het hoofd van het bedrijf op te volgen. Hij woonde in deze periode afwisselend in Villa Oaklands en in Mariakerke. Tijdens de meidagen van 1940 lukte het Max Enke niet om op tijd te vluchten. Op 23 juli werd hij gearresteerd en als Brits krijgsgevangene geïnterneerd, eerst in België en Frankrijk en nadien in Duitsland waar hij in mei 1945 door de geallieerden werd bevrijd.

Na de stopzetting van de fabriek ging Max Enke opnieuw in Canada wonen. Hij overleed er in 1971 aan een hartaanval, 86 jaar oud. Een deel van zijn uitgestrekt domein op Galiano Island schonk hij als natuurpark aan de bevolking van het eiland. Max Enke was gepassioneerd door wiskunde en wetenschappen en was in zijn vrije tijd ook een begenadigd schaakspeler. Hij won onder meer het kampioenschap van British Columbia in 1925, maar was ook in België actief in clubverband.

Max en Marion Enke kregen twee kinderen: Ruth en Stephen.

Ruth Enke (1910-2002), werd geboren in Victoria, British Columbia. Ze liep school in Seaford, Engeland en studeerde Engels aan de Universiteit van Oxford. Na een verblijf in Eeklo (1930) en California (1931) vestigde ze zich in 1932 opnieuw in Victoria, Canada. Ze huwde er in 1937 met Lawrence Chambers, met wie ze drie zonen kreeg: Russell (1938) en de tweeling Derek en Bruce (1942). In 1952 kochten ze een bestaande boerderij, Madrona Farm, in de buurt van Victoria, die ze jarenlang samen zouden uitbaten. Daarnaast was Ruth Enke ook actief als schrijfster van o.a. kortverhalen en als journaliste voor diverse Canadese kranten en weekbladen. Ze engageerde zich ook in diverse natuurverenigingen en was een verdienstelijk historica.

Stephen Enke (1916-1974) werd geboren in Victoria, British Columbia. Zijn ouders stuurden hem naar kostscholen in Engeland en Zwitserland. In de jaren 1930 studeerde hij economie aan de Universiteit van Stanford, California en behaalde hij een doctoraat in de economie aan Harvard. Hij huwde in 1940 met Jean Sherriff, dochter van een rancher in Montana, met wie hij twee kinderen kreeg: Max Sieben (1941) en Karen (1944). In 1942 werd hij officieel Amerikaans staatsburger. Vanaf de jaren veertig begon Stephen Enke aan een succesvolle academische carrière. Hij deed onderzoek en doceerde aan verschillende prestigieuze Amerikaanse universiteiten, publiceerde talloze belangwekkende artikels over economie en demografie en werkte als expert voor de Amerikaanse overheid (hij was o.a. adviseur van president J.F.Kennedy). Stephen Enke stierf in 1974 in Palo Alto, California aan een hartaanval. Zijn zoon Max Sieben is sinds 1973 Democratisch senator voor de staat Montana en onder meer voorzitter van de invloedrijke Senaatscommissie Financiën.
foto
Eeklo > Eeklo > Oostveldstraat
1920
Familie Chambers, bruikleen
Stadsarchief Eeklo, bruikleen