• Vuurkaart van Kamiel Willems, Assenede, WOI
Vuurkaart van Kamiel Willems, Assenede, WOI
Vuurkaart van Kamiel Willems, Assenede, WOI

Vuurkaart van Kamiel Willems, Assenede, WOI

PrWW_001

Vuurkaart van Kamiel Willems uit Assenede, soldaat bij het 8ste linieregiment tijdens WOI. Voorkant en achterkant zijn hier te zien.

Volgende informatie over Kamiel Willems werd opgetekend tijdens een interview met Willy Willems, de zoon van Kamiel, in oktober 2012. Kamiel heeft zelf nooit iets over zijn oorlogsverleden verteld tegen hem. Willy heeft het hele verhaal onrechtstreeks gehoord, via vrienden en kennissen of doordat hij zijn vader tegen anderen over zijn legerdienst hoorde vertellen.

“Kamiel Willems werd op 30 november 1890 in Assenede geboren. Later verhuisde hij naar Sas van Gent. Zijn vader was daar paardenspecialist en koetsier.

In 1909 veranderde de militiewetgeving: voortaan zou dienstplicht door loting worden afgeschaft, en moest ieder gezin met mannelijke nakomelingen één zoon in militaire dienst sturen. Zo kwam het dat Kamiel Willems in 1910 in dienst ging van het Belgische leger. Hij zou uiteindelijk een legerdienst van meer dan 10 jaar vervullen. In augustus 1914 werd hij opgeroepen om in dienst te gaan in Fort 6 in Wilrijk, bij het 8ste Linieregiment. De Eerste Wereldoorlog was net uitgebroken. Tijdens WOI kwam hij bij het 28ste Linieregiment terecht. Kamiel bracht 44 maanden in de loopgraven door aan het front. Bij het einde van WOI diende hij zijn legerdienst verder te zetten in Duitsland, omwille van de bezetting van de Rijn.

Toen Kamiel Willems aan het front kwam werd hij patrouilleur. De patrouilleurs waren verkennings- of aanvalstroepen, bestaande uit vrijwilligers die in groepjes van vier en gewapend met een pistool en een dolk naar de Duitse linies slopen om inlichtingen in te winnen of krijgsgevangenen te nemen. Toen bij één van zijn patrouillemakkers de stoppen doorsloegen, is Kamiel gestopt met patrouilledienst. Daarna werd hij brancardier aan het front, en vervulde die functie op verschillende plaatsen. Hij werkte bij dokter Barion, afkomstig van Lebbeke. Van hem leerde Kamiel Frans, want dat was de gebruikelijke taal aan het front. Ze werden goede vrienden. Toevallig hebben Kamiels ouders de moeder van dokter Barion ook ontmoet tijdens de oorlogsjaren. Na het grote bombardement op Dendermonde moest zij vluchten. Samen met een 70-tal andere mensen van Dendermonde en omgeving kwam zij terecht in de glasfabriek van Sas van Gent. Daar in Sas van Gent werd de moeder van dokter Barion bevriend met de ouders van Kamiel Willems. Dokter Barion kreeg over dit prettige toeval een bericht van zijn moeder.

Kamiel was nog steeds actief tijdens het laatste offensief van de oorlog. Bij het uitbreken van de vijandelijkheden op 3augustus 1914 werd het 8ste liniereglement ingezet achter de forten van Namen. Kort daarna werd hij gebombardeerd in Dendermonde. Hij bevond zich in een bunker aan de spoorwegbrug met enkele andere militairen, maar op die bunker kwam een voltreffer terecht.

Kamiel raakte zwaargewond aan zijn been, maar slaagde erin zich naar Gent te slepen. In een klooster kreeg hij van de zusters burgerkleding. Hij heeft zich heldhaftig aan zijn soldatenplicht gehouden door daarna, dwars door de slag van Wippelgem, naar Frankrijk te trekken. 64 dagen lang was hij onderweg naar Calais, om daar te gaan deelnemen aan de gevechten. Hij sliep onderweg in grachten. Op een gegeven moment hielden de Franse autoriteiten hem aan, in de gedachte dat hij een Duitse spion was. Gelukkig kon Kamiel zijn stamnummer opgeven, waardoor hij de vrijlating kreeg.

Na de wapenstilstand was Kamiel soldaat in München-Gladbach, waar de Rijn werd bezet. Het duurde nog een jaar voordat de Belgische soldaten daar gedemobiliseerd werden.

Kamiel Willems is na de oorlog persoonlijk door Koning Albert 1 gedecoreerd met het ‘oorlogskruis met palm’.”