• Jachtwachter met dode otter, Assenede
Jachtwachter met dode otter, Assenede
Jachtwachter met dode otter, Assenede

Jachtwachter met dode otter, Assenede

PrVVDV_040

Asseneedse jachtwachter Theofiel Bosschem met otter, geschoten in kreek Grote Geul. Jaartal onbekend.

Op de achterkant van de foto schreef Achiel Van Poecke het volgende: “Te Assenede werd op de kreek “Grote Geul” deze schoone otter geschoten door jachtwachter Theofiel Bosschem. Het dier had natuurlijk veel beziens.”

Achiel Van Poecke werd geboren op 29 mei 1902 en overleden op 21 november 1972. Hij was schoolhoofd van de gemeentelijke jongensschool in Assenede, maar daarnaast ook fotograaf en filmmaker.

Extra info over otters:

De otter, geslacht en soort: Lutra lutra (gewone otter of visotter), is een marterachtige met zwempoten en een donkere, bruine vacht. De otter kan 70 tot 120 cm lang worden, met een staartlengte van 30 tot 55 cm. Zijn gewicht varieert tussen de 6 en 15 kg. Met zijn gestroomlijnde lichaam is het dier snel en lenig. Hij is bij de jacht niet erg kieskeurig, maar kiest het liefst voor een buit die hij gemakkelijk kan vangen. Hij voedt zich in feite met alles wat hij in het water aantreft. De otter eet voornamelijk vis, zoals paling, baars, snoek, karper, maar hij eet ook ratten, wormen en insecten.

Otters hebben grote tanden om vissen op te eten. Ze hebben kleine oortjes, omdat er water in zou komen als ze grote oren hadden. Als de otter duikt, gaan zijn oortjes dicht. Otters hebben kraaloogjes. Ze kunnen er boven en onder water mee zien. Tussen hun tenen hebben ze zwemvliezen. Ze hebben ook klauwen aan de voor- en achterpoten, zodat ze een hol kunnen graven.

Tot in 1965 werden nog premies betaald in Vlaanderen voor het doden van otters. De soort werd pas in 1972 beschermd. De otter ging snel volledig ten onder door de waterverontreiniging. In de jaren 1980 gebeurde de laatste zekere waarneming van dit merkwaardig zoogdier in Vlaanderen. Tot voor kort werd de otter in Vlaanderen officieel als uitgestorven beschouwd. Zelfs een grootscheepse zoekactie met een beloning van 500 euro in 2010 kon geen enkele betrouwbare otterwaarneming opleveren. Maar er is hoop. In april 2012 filmden speciale camera’s van Kristijn Swinnen, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, geheel onverwacht een otter in een door de Provincie Antwerpen beheerd natuurgebied in de Rupelstreek. Volgens specialisten duidt dit op het herstel van de natuur in onze streken. De otter maakt aanstalten om zijn vroegere leefgebied weer op te eisen.
foto
Valére Van de Voorde, bruikleen