Het braskot, Lindeken, Evergem

Het braskot, Lindeken, Evergem

PrCDW_001

Een zogenaamd braskot of bakkete, een schuur die men gebruikte om pap of aardappelen voor de varkens te koken of tafelbier te maken. Dit tafelbier werd na het bereidingsproces in de kelder gezet waarna er soms in klontje suiker in het flesje werd gedaan.

Men kookte op het vuur dat werd aangewakkerd met een blaaspijp. Dit is een simpele ijzeren buis met twee of meerder pinnetjes aan het uiteinde, deze zorgden ervoor dat men niet met het uiteinde plat op het hout zat en er steeds zuurstof kon blijven uitkomen. Dankzij deze blaaspijp moest men niet op de knieën gaan zitten om het vuur aan te blazen maar kon men rechtop blijven staan. Eten dat werd klaargemaakt smaakte door het felle vuur echter vaak naar rook.

Op de foto is Sofie Van Damme te zien in een woning gelegen aan het Lindeken te Evergem.
foto
, bruikleen