Zouaaf Johannes Van Heyste met kar en ezel

Zouaaf Johannes Van Heyste met kar en ezel

OKG_005

Op deze foto uit 1935 is Joannes Van Heyste, gekleed in de typische zouavendracht, te zien met zijn karretje en ezel. Hij is dan al 94 jaar oud. In november 1867 was hij te voet naar Rome getrokken om als zouaaf meet het pauselijk leger deel te nemen aan de slag bij Mentana.

Bij zijn terugkeer twee jaar later werd hij voerman met zijn ezeltje en kar. Naast hem staat zijn zoon Alfons Van Heyste. Alfons’ zoon Robert Van Heyste had tijdelijk een garage en bouwde samen met zijn broer Cyriel een transportbedrijf uit. Cyriels zoon Gilbert Van Heyste zou het transportbedrijf Van Heyste verder uitbouwen.

Zouaven vormden vanaf 1831 een Frans legeronderdeel. De hiernaar vernoemde pauselijke zoeaven probeerden rond 1860 de Kerkelijke Staat in Italië van de ondergang te behoeden. De eerste Zouaveneenheid bestond aanvankelijk uit ongeveer 200 Zuauas, jonge Kabylische Berbers die als hulptroepen het Franse leger in Algerije ondersteunden. [...] De kleding bleef om de afkomst van het regiment te onderstrepen een typisch uiterlijk behouden. Via overname door het Franse leger groeiden de Zoeaven al vóór 1840 uit tot een keurtroep van drie regimenten. Zij verwierven een geduchte reputatie in de Krimoorlog en gedurende de Frans-Duitse Oorlog. Hun exotische uitmonstering met wijde broek en rode fez (chechia) bleef tot in de Eerste Wereldoorlog gehandhaafd. Pas in 1962 werd de laatste zouaveneenheid opgeheven. Met de onafhankelijkheid van Algerije was de rekruteringsgrond voor de Zouaven weggevallen. (bron: Wikipedia)

Deze foto en bijhorende informatie werd gepubliceerd in het boek "Over Knesselare gesproken - babbels in de aders van ons dorp", geschreven door Jan Van de Casteele, een publicatie van Cultuurraad Knesselare en gerealiseerd met de steun van COMEET/Erfgoedcel Meetjesland.
foto
Aalter > Knesselare
Gilbert Van Heyste, bruikleen