Een raadselachtige foto uit Watervliet

Een raadselachtige foto uit Watervliet

COMEET
INFO_001

De Erfgoedbank is samen met Watervliet-onderzoeker Erik Versluys op zoek naar meer informatie over deze foto. Hij is genomen in Watervliet in 1922, maar bij welke gelegenheid precies? Wie enig idee heeft, kan een bericht posten via de knop 'Geef zelf een reactie', links op deze pagina.

Op de foto staat een groep van ongeveer 100 personen: slechts 8 vrouwen (waarvan 2 met een witte schort), 2 peuters, een goede 40 mannen en ongeveer evenveel kinderen en jongeren – personen van alle leeftijden dus. Ze zijn allemaal op hun ’zondags’, eigenlijk op hun ‘paasbest’. De mannen dragen een pet (een ‘klak‘) of een strohoed. Diegenen zonder hoed lijken dikwijls zonverbrand in hun gezicht – met het voorhoofd niet verbrand – dus mogelijk is de foto in de nazomer gemaakt. Wat daar nog op wijst: velen hebben het moeilijk om recht en open naar het fotoapparaat te kijken. Wellicht is de foto in de late namiddag getrokken bij een lage zon (september?).

De groep staat blijkbaar op een lage berm.

En dan zijn er natuurlijk die lange staken (‘persen’), kortere van ca 2m, maar ook veel langere van ca 4m of meer. Ze zijn smal en dun en blijkbaar niet zwaar om te houden. Ze worden enkel door mannen en jongens gedragen. De tweede blikvanger staat in het midden van het beeld: een man met een snor en met een dubbelloops jachtgeweer, in houding. Mogelijk gaat het om een oud-strijder van 14-18 die een speciale centrale plaats heeft gekregen vóór de anderen.

Wat stelt deze gebeurtenis voor? Bij welke gelegenheid is deze groepsfoto genomen?

Een groot familiefeest? Onwaarschijnlijk, want de meeste vrouwen ontbreken. Een buurtfeest met een volksspel? Mogelijk – maar welk spel dan? Een oogstfeest? Waarom dan de persen en het geweer? Een oogst? Een wijze ouderling uit Watervliet ( 89 jaar ) meende zich vaag te herinneren dat hij ooit gehoord had van een dijk vol met notelaars. Zou de foto genomen zijn op de dag dat de ganse buurt noten gingen slaan (mannen) en rapen (de kinderen)? Maar droegen ze daarvoor hun beste kleding?

Laat uw nieuwsgierigheid prikkelen door dit raadselachtige tafereel! Alle informatie is welkom!
foto
1922
Watervliet