• Erfgoedzorger Marcus Dauwe, Lembeke
Erfgoedzorger Marcus Dauwe, Lembeke
Erfgoedzorger Marcus Dauwe, Lembeke

Erfgoedzorger Marcus Dauwe, Lembeke

EZM_013

Portret van Marcus Dauwe, Conservator van het Jenevermuseum Van Hoorebeke in Eeklo, vrijwilliger en gids van het Bardelaeremuseum in Kaprijke en lid van het
Culinair Genootschap Meetjesland en de Cultuurraad Kaprijke. Marcus zet zich als gids en onderzoeker onder meer in om ambachten en oude technieken te documenteren.


Marcus was 19 jaar lang leerkracht lager onderwijs in Zelzate. In 1993 kreeg hij de vraag van de net opgerichte vzw Jeneverhuis om eerst gids en nadien halftijds conservator van het Jenevermuseum op het Van Hoorebekeplein in Eeklo te worden. Met veel plezier nam hij deze opdracht aan en tot op heden gidst hij heel enthousiast groepen mensen doorheen het zeer boeiende verhaal van de Van Hoorebekes, de Eeklose jeneverdynastie.

Daarnaast is hij ook nog vrijwillig conservator van het Bardelaeremuseum in Lembeke (Kaprijke), vrijwilliger bij het Culinair Genootschap Meetjesland en vrijwillig betrokken bij de werking van het Rode Kruis Opvangcentrum van Eeklo.

Het begon voor Marcus allemaal bij de oprichting van het Bardelaeremuseum, toen hij een bezoek bracht aan “die verzamelaars van oude troep” in de bossen van Lembeke. Maar al snel kreeg hij de smaak te pakken en werd hij één van de meest gemotiveerde medewerkers binnen de werking van het museum, volledig gerund door vrijwilligers. Vandaag houdt hij zich vooral bezig met opzoekingswerk gelinkt aan de collectie en gidst hij mensen rond. Bij speciale gelegenheden zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag werkt hij thematische activiteiten uit.

Vooral technieken en oude ambachten zijn Marcus’ dada, hij is heel geïnteresseerd in hoe men vroeger met heel weinig gereedschap zoveel kon maken, terwijl men vandaag de dag bijna geen ambachtslui meer vindt en er zoveel materiaal voorhanden is.
In het Bardelaeremuseum zijn 110 verschillende ambachten terug te vinden waarover Marcus heel wat boeiende anekdotes kan vertellen. Ook zijn eigen woning is hij al jarenlang zo historisch mogelijk aan het inrichten, bij voorkeur met materiaal uit de 17de eeuw, wat heel wat kennis en vakmanschap vergt.

Marcus hoopt voor de toekomst dat het draagvlak dat nu bestaat voor erfgoed net zo groot mag blijven of zelfs nog groeit en dat er raakvlakken komen met kunst en artistieke initiatieven; dat de duiventoren van Kaprijke ooit nog gerestaureerd wordt, want anders zou dit een groot verlies betekenen voor de identiteit van Kaprijke en dat de oude grafmonumenten op het kerkhof van Kaprijke beschermd worden, zodat ze voor altijd bewaard blijven.
foto
Kaprijke > Kaprijke > Ledestraat