Recept: Engelwortellikeur

CGM_007

Recept: Engelwortellikeur

Ingrediënten: 20 gr. bittere amandelen (zonder pel) - 1 l. goeden alcohol (brandewijn) - 60 gr. engelwortel (verse stengel) - 500 gr. suiker - 2 l. water

Bereidingswijze: Plet 20 gram bittere amandelen en zet ze te trekken op een liter goeden alcohol met 60 gram in kleine stukjes gesneden versche engelwortel. Laat vier dagen trekken. Kook gedurende enkele minuten 500 gram suiker met twee liter water. Zet af en doe er de alcohol met amandelen en de engelwortel bij. Laat nog twee dagen rusten, filtreer door een papier, Joseph genaamd, en bewaar in flesschen.

bron: Gaston Clément, Hoe kan ik best vruchten bereiden en inmaken?, Kortrijk, Boek- en Steendrukkerij Jos. Vermaut, in opdracht van Nationale Commissie voor Economische Uitbreiding, 1933). Het recept is letterlijk overgenomen.

Achtergrondinformatie engelwortel:

Engelwortel (Angelica archangelica) is lid van de schermbloemigen. Aartsengelwortel, , engelkruid en Heilige-Geestkruid zijn andere volksnamen voor deze plant. Ondanks de term ‘wortel’ in de naam, wordt de plant zowel gewaardeerd voor zijn bladeren, bladstengels, bloemen, zaden als voor zijn wortel.

Al van oudsher werden de gekonfijte stengels en wortels van de engelwortel aangeraden bij infecties, voornamelijk dan van de darmen en maag. Vandaag beschouwt men engelwortel als een typisch maagkruid. Het stimuleert de spijsvertering, helpt bij buikpijn, krampen en voorkomt winderigheid. Engelwortel is trouwens een belangrijk bestanddeel in tal van likeurtjes, zoals Chartreuse en Bénédictine. Engelwortel stimuleert niet alleen de spijsvertering, ook de bloedcirculatie vaart er wel bij. Het verhelpt koude handen en voeten en wordt ook aangeraden bij bloedarmoede. Voor de rest werkt engelwortel urineafdrijvend, zweetopwekkend en bevordert het kruid de slijmafscheiding. Let op: engelwortel is mild stimulerend voor de baarmoeder. Hoge doses dus vermijden tijdens de zwangerschap. Ook geen engelwortel gebruiken bij diabetes.

Vooral de Samen (Lapland) en Inuït (Groenland) beschouwen de engelwortel als een belangrijk voedingsmiddel. Nog niet zo dom, want de engelwortel met zijn geparfumeerde, bittere en ietwat anijsachtige smaak doet haast van kop tot teen dienst in de keuken. De jonge blaadjes worden als groenten gegeten en kan je ook verwerken in salades, soep of saus. De holle stengels gebruikt men in gekonfijte vorm als versiering op gebak, cake, in snoepgoed of in allerlei desserts. Gekonfijte engelwortel wordt trouwens in de winkels voor bakkerijproducten kant en klaar aangeboden. Ook de zaden kunnen gebak op een speciale manier kruiden. De wortel doet op zijn beurt dienst in tal van likeurtjes. Het groen van engelwortel doet het bijzonder goed in combinatie met rabarber. Het huwelijk van deze twee smaakt niet alleen lekker, bovendien bezit de engelwortel de eigenschap om de zure smaak te verminderen.

Bron achtergrondinformatie: www.groen.net.

Het Culinair Genootschap Meetjesland wil je laten proeven van de authentieke Meetjeslandse keuken. Het genootschap gaat op zoek naar oude recepten en probeert ze vervolgens uit. Tijdens de bijeenkomsten wordt dan ook heel wat geproefd. En wie houdt er nu niet van proeven? Daarnaast gaan ze ook op zoek naar het verhaal achter de gerechten. Ken je typische Meetjeslandse gerechten, heb je zelf oude kookboeken of wil je wel eens komen proeven? Dan ben je van harte welkom bij het Culinair Genootschap Meetjesland!
recept
recept, drank