Aan het werk in het hooi, Zandeken

Zand Erover!?
CEVD_040

Citaat van een vroegere inwoner van ’t Zandeken: “Een aantal families op Zandeken hadden een of meerdere knechten op het hof. Die hielpen bij het werk op de boerderij en op het land. Van boerderijen werd daarom ook wel gezegd dat ze een beetje als een sociale instelling waren. Mensen uit een armere thuis of met een probleem werden er opgevangen. Ze kregen eten, onderdak en werk. Nu zouden zo’n jongens in een instelling terecht komen.”

Met de uitbreiding van de Gentse haven verdween de Evergemse wijk Zandeken volledig van de kaart (2005–2008). Victoria Deluxe en Cultuurcentrum Evergem maakten samen met de vroegere inwoners het herinneringsdocument ‘Zand erover!?’. Hun verhaal en afscheid van de wijk wordt in woord en beeld gebracht met een documentaire, publicatie en tentoonstelling. De documentaire is beschikbaar in de bibliotheek van Evergem en bij Victoria Deluxe.

Nog meer foto’s van Zandeken en het project Zand erover!? zijn te vinden op deze Erfgoedbank en op Flickr: set Victoria Deluxe en set Steven De Baere.
foto
Evergem > Kluizen > Zandeken
1960
Ghislaine Roegiers, bruikleen