Huldiging Keizer van de schieting voor café De Nachtegaal, Zandeken

Zand Erover!?
CEVD_023

’t Zandeken was berucht om zijn cafés. Er waren er heel wat vroeger. De Nachtegaal, Zandekens Molen, café Budapest, De Reisduif, bij Ward, bij Pier Van Hecke, café Sportwereld, bij den Hollander,… De cafés werden meestal bij de naam genoemd van degene die het café open hield.

Citaat van een vroegere inwoner van ’t Zandeken: “In de hoek van ons café De Nachtegaal stond er een jukebox en in het midden stond er een biljart. Tijdens de kermis zat Smetjen daar altijd accordeon te spelen. Aan de toog was er een gordijntje waarachter de fles jenever stond. Op een dag kwamen de douaniers binnen. Met onze voet schoven we dat gordijntje toe zodat je de jenever niet meer zag staan. Een kwartier nadien zeiden de douaniers: “Ge moet uw fles jenever niet wegsteken, we hebben ze gezien.” En dan zijn ze naar de keuken gegaan en hebben ze een jenever gedronken. Dat waren nog eens goede douaniers!”

Met de uitbreiding van de Gentse haven verdween de Evergemse wijk Zandeken volledig van de kaart (2005–2008). Victoria Deluxe en Cultuurcentrum Evergem maakten samen met de vroegere inwoners het herinneringsdocument ‘Zand erover!?’. Hun verhaal en afscheid van de wijk wordt in woord en beeld gebracht met een documentaire, publicatie en tentoonstelling. De documentaire is beschikbaar in de bibliotheek van Evergem en bij Victoria Deluxe.

Nog meer foto’s van Zandeken en het project Zand erover!? zijn te vinden op deze Erfgoedbank en op Flickr: set Victoria Deluxe en set Steven De Baere.
foto
Evergem > Kluizen > Zandeken
1972
Lora Mortier, bruikleen