Zoektips

Zoektips

Algemeen

De Erfgoedbank Meetjesland doorzoekt automatisch alle beschikbare informatie op de objectfiches: collectienamen, titels, beschrijvingen, plaats- en persoonsnamen, trefwoorden, ... Daarbij worden ook in beperkte mate gelijkaardige woorden, delen van woorden, meervouden e.d. mee opgezocht. De kans is dus groot dat je zoekactie meer resultaten oplevert dan je gedacht had of dat er schijnbaar onbelangrijke resultaten bijzitten.

Om je zoekopdracht te verfijnen kan je daarom soms beter meerdere zoektermen ingeven, gescheiden door spaties. Ofwel kan je via het 'uitgebreid zoeken' het bereik van je zoekopdracht verkleinen. Bij het formulier voor het 'uitgebreid zoeken' kan je behalve de zoekterm(en) immers ook aanduiden welke collectie(s) je wil doorzoeken, welke soorten erfgoed je zoekt en uit welke periode je resultaten wil vinden. Dit doe je door je keuzes aan te vinken, een zoekterm in te geven en op 'zoek' te klikken. Als je niets aanvinkt, dan wordt de hele erfgoedbank doorzocht.

Zoeken naar erfgoed uit een bepaalde plaats

Om erfgoed te vinden dat verbonden is aan een plaats, zijn er verschillende mogelijkheden. Zoek je erfgoed voor een specifieke straat of regio, dan kan je het erfgoed zoeken door op de kaart in te zoomen op de straat in kwestie. Als de beschrijvers materiaal aan deze plaats hebben gekoppeld, dan verschijnt dit hier. Je kan één voor één de items aanklikken en doorklikken naar de objectfiches.

Niet alle erfgoeditems zullen echter op de kaart staan. Het plaatsen van het erfgoed op de kaart is een langzaam en voortdurend werk. Bovendien toont de kaart enkel erfgoed dat minstens aan een straat gekoppeld kan worden. Voor materiaal dat aan een gemeente is gekoppeld kan je surfen naar 'Collectie' en daar kiezen voor 'Bladeren per gemeente'. Daar vind je een overzicht van alle gemeenten waarvoor materiaal beschikbaar is. Via een doorklik krijg je de lijst van dit materiaal te zien.

Ten slotte kan je de naam van de straat, het gebouw of de gemeente ingeven in de zoekvensters. Dit levert de meeste resultaten op. Onthoud echter dat ook alle stukken waar deze plaatsnaam in voorkomt (bijvoorbeeld via de naam van de collectie) hier evengoed tussen zullen staan, ook al hebben de stukken zelf misschien niets met deze plaats te maken.

Vind je niet wat je zoekt?

Levert je zoekresultaat niet het gewenste resultaat op, dan kan je proberen om een spellingsvariant van je zoekterm(en) in te geven. Ook is het mogelijk dat de beschrijving van het erfgoed verwijst naar een oude spelling of dat je gezocht hebt op een straatnaam die niet langer bestaat. Zeker bij het doorzoeken van de kranten en pre-20ste eeuwse documenten is het belangrijk om op deze oude spelling te letten: 'sch' in plaats van 's', verdubbeling van klinkers of medeklinkers, gebruik van dialect, 'ae' in plaats van 'aa'...

Voor persoons- en plaatsnamen is het ook nuttig om meerdere schrijfwijzen te testen (bijvoorbeeld Ooghe, D'Ooghe, D'Hooghe, DHooghe). Doorheen de tijd durft de schrijfwijze hiervan te evolueren. Ook treden in archiefdocumenten soms meerdere schrijfwijzen op van dezelfde persoonsnaam.

Zoek je materiaal van een bepaalde datum, probeer dan eventueel via 'uitgebreid zoeken' je zoektocht uit te breiden naar een ruimere tijdsperiode. Op het uigebreide zoekformulier kan je een begin- en einddatum ingeven waartussen gezocht kan worden. Het is immers altijd mogelijk dat degene die het erfgoed beschreef een minder fijne datering heeft toegekend dan jij in je zoekopdracht gebruikte.

Ten slotte is het mogelijk dat het erfgoed wel aanwezig is, maar niet beschreven werd op een manier die toelaat het terug te vinden met jouw zoektermen. In dat geval kan je enkel nog ruimere termen of trefwoorden ingeven en de resultaten zo doorbladeren. Als je dan toch vindt wat je zoekt, kan je op de objectpagina natuurlijk ook meteen een trefwoord voorstellen waarvan je denkt dat andere gebruikers zou helpen het sneller terug te vinden.

 

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
comeet - cultuur in het meetjesland logo Vlaamse Overheid logo Europa Provincie Oost-Vlaanderen Leader+

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.