Typisch Meetjesland? Ontdek het hier!

Wachtebeekse kermisrenners van begin jaren 1950

Ode aan jonge plaatselijke wielrenners (beginnelingen en liefhebbers) uit Wachtebeke na de Tweede Wereldoorlog (jaren 1948 – 1958)

Toen de gruwel van de Tweede Wereldoorlog ten einde was, werd er in ieder dorp of gehucht wel een bevrijdingsfeest georganiseerd. Deze festiviteiten werden vaak gekleurd met enkele sportwedstrijden, waarin de lokale jeugd haar atletisch vermogen kon tonen. 

Zo telde Wachtebeke in die tijd een aantal jonge renners, zoals onder andere Lucien Audenaerde, Armand Wijngaert, Maurits Van Kerckhove, Michel Roets, Michel Celie,...

Toen Michel Roets voor een carrière als beroepsmilitair koos en zijn koersfiets aan de wilgen hing, werd Michel Celie de nieuwe poulain van vader Kamiel Roets, want die had het rennerstalent van buurjongen Michel Celie al vlug ontdekt.

Van al deze vernoemde jong renners werden er foto’s teruggevonden, maar de meeste die we uit die tijd ontdekten zijn van Michel Celie, met dank aan zijn echtgenote, intussen weduwe Mevrouw Celie. Hierdoor zal deze jonge naoorlogse renner die in 1952 een jong talent met toekomst was, het meest beschreven en op de foto getoond worden. Het spreekt vanzelf dat de trouwste supporters, de afgevaardigden van de “BWB” (Belgische Wielerbond), sponsors, verzorgers en fietsenmakers die ook op de foto’s herkend worden, eveneens met naam vermeld worden. Velen zijn intussen overleden, maar ere wie ere toekomt.

Met dit beeldmateriaal werd een tentoonstelling georganiseerd in de bibliotheek van Wachtebeke die liep van 5 juni tot 29 augustus 2010.

Marcel Beeckmans

Bekijk tentoonstelling
Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
comeet - cultuur in het meetjesland logo Vlaamse Overheid logo Europa Provincie Oost-Vlaanderen Leader+

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.