Typisch Meetjesland? Ontdek het hier!

Kuhlmann Site

Verspreid over drie gemeenten, Gent, Zelzate en Evergem (Rieme), was de Kuhllmann site ongeveer 150 hectare groot. De fabriek stond bekend om haar productie van onder meer zwavelzuur, fosfaat, geconcentreerd superfosfaat, fosforzuur en ammoniak.

Het verhaal van de industriële Kuhlmann site start  in 1910. Op 21 november dient de directie van het Etablissement Kuhlmann uit Rijsel een aanvraag in bij het gemeentebestuur van Ertvelde, voor de oprichting van een zwavelzuur- en superfosfaatfabriek in Rieme. Na een gunstig advies wordt de bouw van de site aangevat en op 13 juni 1912 start de fabriek haar activiteiten op met zo’n 400 werknemers.

Niet lang na de opstart van de fabriek breekt de Eerste Wereldoorlog uit. De productie valt volledig stil en net zoals de rest van Gent en Evergem krijgt ook de Kuhlmann site het zwaar te verduren. Er breekt brand uit in de fabriek en de toren wordt opgeblazen. De Duitsers nemen uiteindelijk hun intrek in de gebouwen en vormen die om tot conservenfabriek en bevoorradingsdepot. Bij hun aftocht, op 2 en 3 november 1918, vernietigen ze alle voorraadmagazijnen, spoorwegen en laadbruggen.

Na de oorlog volgen de herstellingswerken. Vanaf 1920 kan er opnieuw gewerkt worden in de fabriek. De nieuwe site is uitgebreider dan de eerste en biedt de mogelijkheid zwavelzuur te maken. Voortaan wordt er ook gewerkt met nieuwere producten zoals fosforzuur, ammoniumfosfaat en geconcentreerd superfosfaat. Na de heropbouw van de fabriekssite, volgt de bouw van de tuinwijk Klein Rusland. Deze wijk biedt later onderdak aan heel wat werknemers van Kuhlmann.

Ook de Tweede Wereldoorlog laat zich sterk voelen op de industriële site. De zware bombardementen in de nacht van 18 op 19 augustus 1944 vernietigen de administratie en het archief van het bedrijf. Na de oorlog wordt de site opnieuw opgebouwd en uitgebreid.

De fabriek kende tijdens haar bestaan heel wat  fusies en overnames. Bijgevolg kreeg de fabriek telkens een andere naam. De eerste fusie kwam er eind 1966 met de maatschappij Ugine, die in de productie van roestvrij staal gespecialiseerd was. Op 1 januari 1971 fusioneerde Ugine Kuhlmann met Pechiney, een Franse maatschappij uit de aluminium-, koper- en speciale metalensector. Zo werd de site opnieuw gedoopt, deze keer onder de naam PCUK Belgium. In 1983 veranderde de naam naar Rhône-Poulenc Chemie als gevolg van een herstructurering. Op 1 januari 1998 werd dit Rhodia Chemie. In 2005 kwam het bedrijf in handen van de Madhvani groep (MISA) en Nilefos. Op 22 september 2009 werden Misa Eco en Nilefos Chemie in staat van faillissement verklaard.

Na het faillissement wordt de zwavelzuurfabriek in december 2009 nog overgenomen door Orrion Chemicals Benelux B.V. In 2012 volgt er een tweede faling waarop de site in handen komt van een projectontwikkelaar die de industriële installaties afbreekt in 2014. De site krijgt in de toekomst een nieuwe bestemming. 

Bekijk tentoonstelling
Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
comeet - cultuur in het meetjesland logo Vlaamse Overheid logo Europa Provincie Oost-Vlaanderen Leader+

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.