Sfeerbeeld, Safarkesmarkt, Wachtebeke, 1985

Beoordeling

Aantal stemmen 1

Reacties

Geef zelf een reactie

Info

Collectie: Heemkundige Kring De Vierschaar Wachtebeke
SubCollectie: Safarkesmarkt

Inventarisnummer: HKDVW_052

Bertha De Quick-Creve toont hier op 84-jarige leeftijd hoe het ambacht van het spinnen er in 1910 aan toe ging. Een koppel kijkt geamuseerd toe.

De Safarkes- of Safarkensmarkt werd voor de eerste maal gehouden op 2 juli 1978 naar aanleiding van het ‘Jaar van het Dorp’. De bedoeling was om terug aan te knopen met alle zaken die men voor de tweede wereldoorlog nog gekend had als ambacht en volksvermaak, maar dat nu ten dele verloren was gegaan. Ook bood dit de plaatselijke verenigingen de kans om inkomsten te verzamelen. Het hoogtepunt van de dag is natuurlijk de ambachten- en rommelmarkt. Ook kunnen de mensen hun hart ophalen aan allerlei versnaperingen en volksspelen en vinden er optredens plaats van muziek- en dansgroepen.

De naam van de markt komt van <Safarke>, ook wel kogelflesje genaamd. Dit was een herbruikbaar flesje dat door een knikker werd afgesloten zodat sprankelende dranken als spuitwater en limonade bewaard konden worden.

Het hele gebeuren speelt zich af op het Dr. J. Persynplein te Wachtebeke en vindt sinds de derde editie steeds plaats op de tweede zondag van augustus. Aan de bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk in traditionele kledij (stijl 1900 – 1940) te komen.

(Bronnen: Jaarboek 1998, Heemkundige Kring <Oud Wachtebeke> & 20 jaar Safarkesmarkt, Gemeente wachtebeke, 1997)

Type: foto
Verwervers: HK De Vierschaar
Periode: 11 augustus 1985
Verwante plaatsen: Wachtebeke

Trefwoorden

spinnen, ambacht

Geef zelf trefwoorden in

Locatie

Delen Facebook Twitter Delicious Send to a friend
comeet - cultuur in het meetjesland logo Vlaamse Overheid logo Europa Provincie Oost-Vlaanderen Leader+

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.